Portfolio - Ids Fijen
Tablet schermen van de app Vocab.

Woordenschat vergroten met een Voice-Interface.

Introduction Research Ideation Prototyping Solution Conclusion Learnings

Opdrachtgever:

Openbare Bibliotheek Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam

Datum:

feb 2020 - apr 2020

Taken:

User research, Voice Interface design, User interface desing, prototyping

Tools:

Figma, Notion

OBA maakt Amsterdam Nieuw-West een zelfredzame buurt. Dit doen zij door middelen te ontwerpen die bewoners helpen bij het vergaren van kennis.

Het achterliggende doel vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is het creeëren van gelijke kansen, het maatschappelijk hart in Amsterdam-West te vergroten en ervoor te zorgen dat Nieuw-West geen achterstandswijk wordt. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is gevraagd door de OBA om hen te helpen bij het probleem van Nederlands leren als tweede taal (NT2), specfiek voor de locaties in Amsterdam Nieuw-West.

De aanleiding om mijn opleiding, Communication & Multimedia Design (CMD), hier bij te betrekken komt vanuit de ontwikkeling op het gebied van spraakgestuurde interfaces. De recente opmars van spraak-gestuurde interactie met digitale assistenten zoals Siri, Alexa en de Google Assistant lijkt een veelbelovende ontwikkeling voor mensen die om verschillende redenen slecht, of helemaal niet kunnen lezen. Voor deze groepen kan de Voice User Interface een uitkomst zijn.

“Hoe kan een Voice User Interface NT2-kinderen zelfredzaam maken?”

Research

Om erachter te komen hoe een Voice User Interface kan aansluiten bij NT2-kinderen en hen zelfredzamer te kunnen maken ben ik eerst onderzoek gaan doen naar valkuilen en mogelijkheden binnen het huidige onderwijs. Hiervoor heb ik eerst een online vooronderzoek uitgevoerd om vervolgens voorbereid te gaan observeren bij de Louie Bouwmeester school.

Keyinsights

  • De zelfredzaamheid voor NT2-kinderen wordt belemmerd door hun ontbrekende Nederlandse woordenschat (de logo3000). Deze woordenschat is nodig voordat zij verder kunnen gaan met lezen, spellen en schrijven.
  • De kinderen leren voornamelijk Nederlands op school. Thuis wordt de Nederlandse taal vaak niet verder ontwikkeld, omdat de kinderen daar meestal in hun moedertaal met hun ouders communiceren.
  • Buiten school hebben ze weinig toegankelijke middelen om de Nederlandse taal te oefenen.
  • NT2-kinderen hebben een jaar de tijd om hun Nederlands te ontwikkelen. Daarna worden zij in reguliere klassen geplaatst. Het gevaar is, omdat zij al achterlopen, dat dit effect enkel groter wordt.
  • Er gaat veel tijd zitten in het ontwikkelen van een woordenschat terwijl er ook tijd nodig is voor lezen, spellen en schrijven.

Design challenge

Hoe kan een Voice User Interface NT2-kinderen zelfredzaam maken door hun woordenschat te vergroten?

Op basis van deze nieuwe design challenge heb ik interviews uitgevoerd met docenten van de Louie Bouwmeester school. Hieruit zijn een aantal belangrijke inzichten naar voren gekomen voor het ontwikkelen van een woordenschat.

Nieuwe keyinsights

  • Bij het leren van woorden is het belangrijk om dit in een spelende vorm te doen.
  • Motivatie en herhaling is belangrijk.
  • In de uitleg kunnen volzinnen, hulpwerkwoorden, lidwoorden etc. worden ingezet om onbewust al een basis te creeëren bij de kinderen.
  • Bij het leren van woorden zijn in het begin visuele weergaves nodig.
  • De moedertaal wordt in de klas soms gebruikt om een opdracht toe te lichten. Wanneer een docent de taal niet spreekt worden andere leerlingen ingezet.

Ideation

Bot persona

Voor de spraakinferface heb ik een bot persona gecreeërd. Net als bij een normaal persona kon ik hier op teruggrijpen wanneer er keuzes gemaakt moestsen worden.

Bot persona uitwerking.

Content management systeem (CMS)

Uit het onderzoek bleek dat er behoefte was voor een koppeling tussen het systeem van de OBA en de docenten van de basisscholen. Hieronder staat de eerste schets van het CMS.

Eerste schets van het content management systeem voor docenten.

Prototyping

Kennismaking met woorden

De Voice user interface is geprogrammeerd door van tevoren veel situaties uit te werken en daar een database aan te hangen met nieuwe woorden. Hieronder staat een voorbeeld van mijn user flow die de werking uitlegt van het kennismaken met woorden.

Userflow kennismaking met woorden.

Geen reactie

Een voice interface is afhankelijk van het antwoord van de gebruiker. Maar wat gebeurt er op het moment dat er geen reactie wordt gegeven?

Userflow geen reactie.

Iteraties

Eerst heb ik gewerkt met een online chatbot. Vervolgens heb ik gewerkt met Google Assistent voor testen met een werkend prototype. Vanuit die resultaten ben ik een ideaal beeld gaan creeëren voor een tablet bij de OBA.

Eerste iteraties. Vervolg iteratie.

Solution

De interactie van Vocab bestaat uit het leren van nieuwe woorden door middel van een Voice User Interface (VUI) in combinatie met een scherm. Deze interactie zal bestaan uit een half uur kennismaken met nieuwe woorden en een half uur oefenen met de nieuwe woorden door middel van spelletjes. Didi de papegaai neemt de rol aan van de VUI. Door middel van spraak, visuele weergaven en geluiden leert zij de kinderen nieuwe woorden met de bijpassende lidwoorden. De visuele weergaven bestaan uit afbeeldingen voor de zelfstandige naamwoorden en GIF's voor werkwoorden.

Keyscreen woorden leren.

Koppeling met de school en docenten

De kinderen kunnen met Vocab de woordenlijsten oefenen die zij ook aangeboden krijgen op hun scholen. Dit wordt gerealiseerd door het content management systeem wat beheerd wordt door de docenten. Op deze manier krijgen de docenten inzicht in de voortgang en pijnpunten van de kinderen zonder dat zij naar de OBA hoeven te gaan om de interactie bij te wonen. Deze pijnpunten kunnen worden meegenomen in de lessen om extra aandacht aan te besteden. Zo zal er een aansluiting gecreëerd worden tussen de OBA Nieuw-West en de nieuwkomersklassen.

CMS overzicht nieuwkomersklas. CMS woordenlijst toevoegen.

Conclusion

Samen met de minor Web Development heb ik een minimal viable product (MVP) weten te realiseren door gebruik te maken van Google Assistent. Helaas is Vocab minder uitvoerig getest dan ik zou hebben gewild, in verband met de maatregelingen omtrent het COVID-19. Vocab is wel getest met kleuters uit mijn eigen kringen van dezelfde leeftijd als de NT2-kinderen. Uit die testen bleek dat Vocab eenvoudig te gebruiken was en daadwerkelijk woorden leerde aan de kinderen die zij daarvoor nog niet kenden.

Met dit project is een andere projectgroep door gegaan en samen met hun aanvullingen is Vocab genomineerd voor de Golden Dot Awards 2020.

Learnings

Voice Interfaces

Dit was mijn eerste aanraking met het onderzoeken en ontwerpen voor Voice User Interfaces. Om een headstart te krijgen ben ik op bezoek geweest bij Robocopy. Zij werken veel met spraak gestuurde interfaces en bieden ook een cursus aan die ik online heb gevolgd.

Minimal viable product

Voor dit project heb ik een andere strategie aangenomen omdat de technologie nieuw was en de mogelijkheden nog niet direct duidelijk. Daarom heb ik op aanraden van mijn docent gewerkt met een minimal viable product waardoor ik iedere week een werkend prototype had die ik kon testen en op basis van de testen kon gaan verbeteren.

Bekijk ook mijn andere werk:

Transaction rating

Transacties 'raten' zonder hun goud weg te geven.

📚 Bekijk case study